Urine onderzoek

Heeft u klachten die passen bij een blaasontsteking? Bijvoorbeeld: pijn of een branderig gevoel bij het plassen, veel aandrang, kleine beetjes plassen, buik- en/of rugpijn, koorts, stinkende en/of troebele urine? Dan kan het verstandig zijn om uw urine na te laten kijken.

Urine opvangen

Wilt u uw urine laten checken door de huisarts? Houd dan rekening met het volgende:

  • Vang uw urine op in een schoon en goed sluitend potje. U kunt hiervoor het beste een potje van de apotheek gebruiken. Schrijf uw naam, geboortedatum en adres op het potje.
  • De eerste ochtendurine is het meest geschikt om te controleren of u een blaasontsteking heeft. Was uzelf van onderen voordat u gaat plassen. Plas het eerste gedeelte van de urine in het toilet, daarna een deel in het potje en het laatste deel weer in het toilet.

Urine inleveren

Wilt u uw potje urine inleveren bij de praktijk? Doe dit dan het liefst zo snel mogelijk na het opvangen. Mocht u niet direct naar de praktijk kunnen komen na het opvangen, bewaar de urine dan in de koelkast tot het inlevermoment. Vul bij de middelste balie op de praktijk een formulier in en deponeer deze in de daarvoor bestemde bak. Zorg ervoor dat uw naam en geboortedatum duidelijk op het urinepotje staan. Daarna kunt u het urinepotje door de opening in de balie schuiven. Wij nemen het vervolgens in behandeling.

Heeft u uw urine voor 11.00 uur ingeleverd? Dan wordt u dezelfde dag gebeld voor de uitslag.