Winterdip

16 november, 2022

De winter is een tijd van warme chocolademelk, donkere dagen en soms een pak sneeuw. En niet iedereen is blij met de wintertijd. Zodra de klok een uur is teruggedraaid, slaat bij veel mensen de winterdip toe. Klachten als vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid komen vaak voor.

Tips om een winterdip tegen te gaan. 

 • Haal het (dag)licht naar binnen 
  Een winterdip heeft te maken met de veranderingen in de hoeveelheid licht. In het najaar worden de dagen korter en neemt de zonsterkte af. Het is lastig voor het lichaam om zich daarop aan te passen: wanneer de dagen kort zijn, wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt. Door dit hormoon blijf je slaperig. Gooi daarom lekker de gordijnen open en schakel de lichten aan. Zo blijf jij je fit voelen.
    
 • Blijf bewegen (in de buitenlucht) 
  Bewegen is belangrijk: ook in de winter. Door lekker te bewegen, maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een gelukshormoon dat we ‘s winters extra hard nodig hebben.
    
 • Zorg goed voor jezelf 
  De kans is groot dat je het liefst de hele dag in bed wilt blijven liggen tijdens grauwe dagen. Dat is geen goed idee. Richt je aandacht op de dingen waar je blij van wordt en plan leuke activiteiten in je agenda, dit helpt tegen negatieve gevoelens.                                                                                                                                                                                                                                 
 • Eet gezond en gevarieerd 
  Vergeet je vitaminen niet! Vooral vitamine D (zonnestralen in een potje), omega-3 en de gezonde eiwitten in die heerlijke stamppot zijn belangrijk in de winter. Eet daarnaast lekker veel groenten en fruit, maar zo min mogelijk suiker. Drink ook niet te veel koffie en/of alcohol. Zo houd je je lichaam sterk en gezond voor de winter.

Wanneer naar de huisarts? 

Een winterdip is erg vervelend, maar vaak is het niet nodig contact op te nemen met de huisarts. Wanneer een winterdip meer gaat lijken op een winterdepressie, is dat een ander verhaal. Kijk voor de symptomen van een winterdepressie op http://thuisarts.nl/winterdepressie .  

« Terug naar overzicht