Tekenbeet

21 april, 2023

U heeft een tekenbeet. En nu?
U kunt het beste met een puntig pincet de teek zo dicht mogelijk op de huid vastpakken. Houdt de pincet parallel aan de huid en trek de teek voorzichtig, zonder te draaien uit de huid. Als de kop van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft is dat niet er. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Het kan wel gaan ontsteken.
Na het verwijderen van de teek is het belangrijk om het wondje schoon te maken met alcohol (70%) of povidonjood oplossing. Heeft u dit niet? Was het er dan goed uit met water en zeep.
– Noteer in uw agenda: de datum van de tekenbeet, de streek en het land waar u op dat moment was en de plek van het lichaam waar de teek zat.
Let de eerste 3 maanden na een tekenbeet goed op of u een vlek ontdekt:
– een rode of blauworde vlek rond de tekenbeet,
– een gelig of blauwige vlek rond de tekenbeet,
– zo’n vlek op een andere plek van uw lichaam.

Teek korter dan 24 uur op de huid:
Heeft u de teek direct verwijderd en heeft de teek minder dan 24 uur op de huid gezeten? Hiermee is de kans op de ziekte van Lyme kleiner dan 2-3%. Antibiotica is dan niet nodig. In dit geval kunt u beter afwachten en de komende 3 maanden goed opletten of u tekenen van de ziekte van Lyme ontdekt.

Teek langere dan 24 uur op de huid:
Denkt u dat de teek al langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten? Dan kunt u kiezen tussen afwachten of behandelen. Bij afwachten moet u de komende 3 maanden goed opletten of u teken van de ziekte van Lyme ontdekt. Ook kan je ervoor kiezen om binnen 72 uur te starten met antibiotica om de ziekte te voorkomen.

« Terug naar overzicht