Oedeem

14 november, 2023

Oedeem is een vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel. Meestal gebeurt dit in de voeten, enkels of knie. Het kan echter ook voorkomen in de buik of de longen.

Normaal gesproken wordt overtollig vocht uit de lichaamsdelen afgevoerd via de aderen. Als er problemen spelen binnen de bloedsomloop kan er vocht blijven zitten, wat zorgt voor vochtophopingen

Oedeem is vaak het resultaat van een onderliggende aandoening. Als u last heeft van oedeem, is het daarom verstandig om hiermee naar uw huisarts te gaan. U herkent oedeem door met uw vinger op de opgezwollen plek te drukken en deze vervolgens weg te halen. Veert de huid niet meteen terug en blijft er eventjes een ‘deukje’ achter? Dan is er waarschijnlijk sprake van oedeem.

Een behandeling van oedeem is het dragen van steunkousen. Dit zijn elastische kousen voor je armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door je bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Het is belangrijk deze altijd te dragen en niet af te doen, omdat het te strak zit bijvoorbeeld.

« Terug naar overzicht